Šetnje i planinarenje

Šetne i planinarske staze

Okolina Vlasinskog jezera je pristupačna za šetnje i planinarenje do okolnih vrhova. Nezvanične i neobeležene staze su pristupačne i pogodne svim turistima.

Gramada -Vlasinsko jezero – Crna Trava (33 km) - iz naselja Vlasina Rid se prolazi kroz naselje na obali Vlasinskog jezera; nakon prolaska brane skreće se desno u šumu i laganim usponom stiže do zaseoka Milenkovići. Staza je markirana i u nastavku se lagano penje ka vrhu Vrtop 1721 metar. Moguć je povratak istom stazom nazad do jezera, ali i dalji nastavak ka Crnoj Travi penjući se na još jedan vrh Orlovac 1707 metara. Staza se spušta preko zaseoka Zlatance na put koji vodi do Crne Trave. Link: http://www.stazeibogaze.info/2010/04/08/gramada-vlasinsko-jezero-crna-trava-33-km/

Kružna tura : Vlasina – vrh Vrtop – Vlasina (23 km) – put void od turističkog naselja asfaltnim putem u pravcu  Crne Trave. Dalje se nastavlja desno makadamskim putem. Link: http://www.stazeibogaze.info/2011/09/28/gramada-kruzna-tura-vlasina-vrh-vrtop-vlasina-23-km/

Kružna tura : Vlasina – vrh Čemernik – Vlasina (16 km) – staza vodi od turističkog naselja do vrha Čemernik i nazad šumskim putevima. Link: http://www.stazeibogaze.info/2011/09/23/cemernik-kruzna-tura-vlasina-vrh-cemernik-vlasina-16-km/

Kružna tura : Vlasina – vrh Vrtop – Vlasina (23 km) -  Link: http://www.stazeibogaze.info/2011/09/28/gramada-kruzna-tura-vlasina-vrh-vrtop-vlasina-23-km/

Vardenik: Vrh Veliki Strešer je posebno atraktivan kao najviši u okolini Vlasinskog jezera, vidikovci su fantastični. Sa njega možete videti Besnu Kobilu, Dukat, Valoge, Milevsku i Glošku planinu, Čemernik, Gramadu, Kukavicu, Suvu planinu, Ruj i naravno samo jezero. Ka vrhu vode tri markirane staze, prva od Promaje koja je i „kičma" svih staza kao najduža i daje vam opciju 1a preko grebena Malog Strešera (preporučuje se samo za pešačenje). Staza broj 1 je odlična za brdski biciklizam i u oba pravca ima 34km dok odabir staze 1a smanjuje celu turu za 4km.Na raskrsnici gde se razdvajaju staza 1 i 1a je takođe i odličan makadamski put ka Ruskom spomeniku i Besnoj Kobili, ta staza je solidno markirana.

Staza br. 2 ide od fabrike Rose iz sela Topli Do, naporna i atraktivna. Cilj je bio da se obeleži jedna „avanturistička" staza kroz gustu šumu i izvore Rose. Od starta do vrha ima samo 4,6 km sa blizu 1.000mnv uspona.Staza je isključivo za planinare.

Posebno preporučujemo stazu br 3 koja ide od Valjavice preko atara sela Vučedelce,  staza za svakog, duga cca 20km  u oba pravca  sa 1.100mnv uspona. Odličan put, sjajni vidikovci, smena četinara i listopada. Naravno uvek možete kombinovati kružne ture i ukrštati ove 3 staze ka Strešeru.

Čemernik: Ova planina je najdostupnija posetiocima i nije toliko naporna za penjanje. Iz tog razloga su markirane četiri staze (mada ima još dosta prilaza i šumskih puteva). Staza br 4 kreće sa asfalta od mahale Vučkovi i do vrh ima cca 7km, na vama je da se odlučite kojim putem na dole. Staza 5 i 5a vas vodi do Vlasinskih vrtova između hotela Narcis i Vlasina a staza br 6 vas vodi preko Malog Čemernika ka Pavlovoj Gramadi i Delu na asfalt odakle možete ići ka Ostrozubu, Predejanima ili Crnoj travi. Staza br 6 je duža od ostalih i sjajna je za brdski biciklizam.Na vama je da odlučite odakle ćete krenuti ka V.Čemerniku a najbolja stvar je što na samom vrhu imate izvor. Najlepši vidikovci sa Čemernika su ispod samog vrha koji je skroz u četinarima.

Gramada: Sjajani vidikovci i fantastične brezove šume odlikuju ovu planinu i njen vrh Veliki Vrtop.Tri staze vode do tog vrha, najteža i najduža je br 7 od Zlatanca ka vrhu Orlovac. Lako se dolazi do nje kolima, dok staza br 8 ide preko Malog Vrtopa od Poloma a staza br 9 od brane kroz neverovatnu brezovu šumu (najlepša tura, toplo je preporučujemo).

Edukativna staza Izlazećeg sunca (2,5 km) je edukativna tematska staza namenjena odraslim i omladini. Proteže se obalom jezera i obogaćenja je stanicama edukativnog sadržaja. Staza ima za cilj da svoje posetioce upozna sa bogatim prirodnim blagom PIO Vlasine. Na stazi je izgrađeno desetak stanica, na kojima se posetioci mogu upoznati sa raznolikim biljnim i životinjskim svetom, osobenostima Vlasine, kao i sa mrežom markiranih pešačkih i biciklističkih staza. Staza je dobila naziv po tome što Vlasinu u celoj Srbiji prvu obasja sunce.

Pored ovih staza možete i istaživati po okolini, potencijala je puno. Tu je Krvavi kamen na Milevskoj planini iznad Vlasine Stojkovićeve, Valozi i Gloška planina iznad Lisina, Ostrozub od Dela i Besna Kobila (ova dva pravca su markirana)i još mnogo lepih manje dominantnih vrhova. Ceo kraj je netaknut, sa dosta izvora, naizgled jako pitom ali vodite računa, vreme se brzo promeni . Uživajte u predelu izuzetnih odlika, jer Vlasina to i jeste!

×