Sportske aktivnosti

Biciklizam

Svi postojeći putevi u okolini jezera su pristupačni za vožnju bicikala, ali neobeleženi. Osim toga, u toku letnje sezone je moguće iznajmiti bicikle:

Predejane – Čemernik – Vlasinsko jezero ( 43 km) – srednje teška, kondiciono zahtevna staza; put vodi od Predejana preko Crne Trave do Vlasinskog jezera, preko Jeriča duž grebena Čemernika. Od Predejana prvih nekoliko kilometara se vozi asfaltnim putem, koji prelazi u makadam. Na 13. Kilometru se skreće desno, na šumski put. Trasa se završava kod hotela „Vlasina" nadomak severnog kraja jezera.
Više informacija: http://www.stazeibogaze.info/2010/10/21/predejane-cemernik-vlasina/

Krug oko Vlasinskog jezera (32 km) – krug oko jezera; pola puta se ide po asfaltu, a druga po poljima i šumama.
Više informacija: http://www.stazeibogaze.info/2010/05/07/vlasinsko-jezero-pun-krug-32km/

Biciklisticke staze prolaze kroz jedan od najlepših delova Vlasine. Podeljene su na više pravaca i planinskih masiva od koji je svaka razlicite težine i prilagoena je razlicitim profilima biciklista. Staze vijugaju predelima Vlasinskog jezera i preko planinskih vrhova Vardenika, Čemernika i Gramade u kom se smenjuju šumoviti pejzaži zaštićenog područja. Duž staza se nalaze vidikovci, odakle je prelep pogled i na okolne predele. Turisti mogu uživati u lepotama Vlasinske obale, upoznati tradiciju ovih prostora. Osim toga, biciklistima je na raspolaganju i više markiranih pešačko-biciklistička staza na Vlasinskom jezeru. Staze ukupne dužine 100+ km u oba pravca, sa visinskim razlikama i preko 500 metara - sa 1200 mnv pa do svih 1876 metara koliki je najviši vrh u regionu, Veliki Strešer.

Skijanje Prikaži na mapi

Za sada ne postoje obeležene staze za nordijsko skijanje, ali je moguće zbog pristupačnog terena u toku cele godine. Osim toga u zimskoj sezoni je skijašima na raspolaganju i jedna ski staza sa vučnom žičarom.

Lov i ribolov

Ribolov je dozvoljen uz osnovnu godišnju i doplatnu dozvolu. Za dnevne i višednevne dozvole obratiti se čuvarskoj službi upravljača. Osim togapostoji nekoliko manifestacija koje okupljaju ribolovce: Vlasinska somovijada, Vlasinska udica i Vlasinski kotlić.

Kontakt – čuvarska služba:

Vladica Krstić  +381 62 8023117

Ivica Mladenović +381 62 8023115

Radoš Kostadinović +381 62 8023116

Vasil Dinov +381 62 8023118

Zaljubljenicima u lov na raspolaganju su i dva lovišta, „Valmište" i „Kačer Zeleničje". U njima se vrši intezivno gajenje i lov jelena i divlje svinje. Lovište Vrla, čiji je upravljač i korisnik Lovački savez Srbije preko Lovačkog udruženja Vrla iz Surdulice. Vrla je kombinovani tip lovišta, podeljen u 3 revira. U lovištu je ustanovljen i rezervat. Dozvole izdaje Čuvarska služba PIO Vlasina,

Kontakt: Ivica Mladenović +381 62 8023115

×