Flora

Način odabira prikazanih vrsta

Predstavljamo vam vrste karakteristične za dato područje. Trudili smo se da obuhvatimo barem po jednog predstavnika sisara, ptica, riba, gmizavca/vodozemaca i insekata, tj. kod biljaka  predstavnika nižih i viših (vaskularnih) biljaka. Neke od predstavljenih vrsta su endemične, pod različitim stepenima zaštite ili jednostavno simbolizuju dato područje.  Date koordinate su samo okvirne.

Valeriana simplicifolia Prikaži na mapi

Rod Valerijana je u evropi zastupljen sa 20 vrsta. Jedna od njih je i Valerijana simplicifolia, koja je ponovo otkrivena u kanjonu Uvca 2000. godine, na vlažnoj livadi na visini od 1.400 m. Valeriana je 20 - 80 cm visoka biljka. Areal rasprostranjenosti je u srednjoj i istočnoj Evropi i Balkanskom poluostrvu. Ova endemična vrsta raste na slatinama, vlažnim livadama i vlažnim šumama u dolinama, na zemljištima bogatim mineralima. Pošto je u Srbiji nađena na samo dva lokaliteta, smatra se retkom vrstom, a isti status ima i u Bugarskoj.

Pančićev mleč (Cicerbita pancicii) Prikaži na mapi

Pančićev mleč je jaka višegodišnja zeljasta biljka iz roda Cicerbita, visine od 60-130 cm. Ova biljka, koja je između ostalog balkanski endemit, raste na senovitim mestima, uz potoke u četinarskim šumama. Osim u Srbiji, raste i u okolnim zemljama, pre svega u Bugarskoj, gde je takođe veoma retka. Ugrožena je vrsta, iz za sada nepoznaih razloga, pošto je ljudski uticaj isključen jer nastanjuje mesta nedostupna čoveku.

Šarplaninski čistač (Stachys scardica) Prikaži na mapi

Rod Stachys je jedan od najvećih rodova cvetnica iz porodice Lamiaceae. Procena je da u ovom rodu ima od 300 do 450 vrsta. Ovaj rod je rasprostranjen širom sveta, u Evropi, Aziji, Africi, Australaziji i Severnoj Americi. Njegove vrste uglavnom imaju različita lekovita svojstva i često se koriste u te svrhe. Konkretno ova vrsta je lekovita biljka koja nastanjuje mediteranski region, Balkan, Iberijsko poluostrvo i Makroneziju. Na našim prostorima se koristi kao prirodan lek i u pripremanju nekih tradicionalnih jela.

Narovašena gorčica (Gentianella crispata) Prikaži na mapi

Narovašena gorčica je jednogodišnja biljka visokih predela, koja naseljava planine Balkanskog poluostrva i severne Italije. Pretežno naseljava kamenite planine, sa vlažnim livadama u pojasu četinarskih šuma, na krečnjaku. Postojeće populacije su uglavnom izložene fragmentaciji, te rastu u malim grupama ili soliterno. Ima tamno zeleno lišće i ljubičaste cvetove, nalik zvončiću, cveta u kasno leto i jesen. Ugožena je zbog ograničene rasprostranjenosti vrste, niske gustine populacija, turizma, ispaše, gaženja i požara.

Selaginela (Selaginella selaginoides) Prikaži na mapi

Selaginella selaginoides je necvetajuća biljka iz roda Selaginella, koja je široko rasprostranjena na severnoj hemisferi. Veoma podseća na mahovinu, ali je u pitanju vaskularna biljka. Formira nisko rastinje, koje raste više u širinu, sa vrhovima savijenim na gore.  Na plodnim grančicama se nalaze žute "šišarke" koje se tek blago razlikuju od ostatka stabljike, i koje nose obično dve vrste sporangija. Rastu na vlažnim mestima (stene, pašnjaci) sa neutralnim ili alkalnim zemljištem, najčešće u planinskim oblastima. Ova vrsta naseljava planinske pašnjake u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Karpate.

×