Lokalni proizvodi

Pita heljda

Pita heljda je tradicionalni proizvod, pita koja se peče kao palačinke izatim ređa sa premazom od sira i kajmaka i drugim namazima na bazi mleka. Obično se služi vruća uz kiselo mleko.

Zlatarski sir

Zlatarski sir je punomasni sir, karakterističan za područje Zlatara. Za njegovu proizvodnju koristi se kravlje ili mešavina kravljeg i ovčijeg mleka grla koja se hrane hranom koja potiče sa visokoplanionskih pašnjaka. Zrenje sira zavisi od sezone i vremenskih uslova i traje najmanje tri nedelje pa do dva meseca, nakon čega Zlatarski sir dobija ukus zgorelog zrelog sira.

Sjenički sir

Sjenički sir spada u vrstu masnih i mekih sireva i karakterističan je za ovu oblast. Njegova proizvodnja se odvija uglavnom u seoskim domaćinstvima i na planinama u letnjim kolibama, što je karakteristično za zanatsku preradu mleka. Ovakva izrada sira se smatra autohtonom i zaštićena je geografskim poreklom. Pravi se od ovčjeg ili kravljeg mleka, ili njihove kombinacije.

×