Verski objekti

Manastir Svetih pravednika Joakima i Ane Prikaži na mapi

Svetinja posvećena Svetim pravednicima Joakimu i Ani. Bogomolja je pominjana u epskim pesmama još iz doba Nemanjića i narodnom predanju kao "crkva Janja u Vlahu Starome".

Manastir Dubnica Prikaži na mapi

Manastir Dubnica se nalazi u selu Božetici na obroncima planine Javor, samo nekoliko kilometara od uvačkog jezera. Dubnica je manastir lepe arhitekture i zagonetne istorije, duhovno središte i stecište naroda Starog Vlaha. Na jedinom i već ispranom ostatku freske, na dovratniku portala naosa, tri od četiri slovna broja škrto svedoče da je Manastir Dubnica gradjen i živopisan 1422. godine. Posle više od dva veka, manastir Dubnica je doživeo svoj najveći uspon. Bilo je to u vremenu kada se na tronu raških mitropolita i kasnije pećkog patrijarha, nalazio Gavrilo Rajić-Rašković, jedan od najznamenitijih predstavnika poznate loze, kneževa Raškovića. Prema predanjima Dubnicu dovode u vezu sa prastarim zadužbinama Nemanjića. Taj su manastir, kažu, kasnije obnavljali Raskovići, jer su i oni od loze Nemanjića. Arsenije Čarnojević je, tumače pripovedači i hronicari, poslednju zimu pred Veliku Seobu proveo u Dubnici, bezbedan i siguran do proleća 1690. godine, kada je sa narodom i sveštenstvom prešao Savu i Dunav. Sa njima se selio i veliki broj žitelja Starog Vlaha i Polimlja, na čelu sa kneževima Raškovićima. Turci su zato manastir Dubnicu spalili do temelja. Manastir Dubnica je u tami vekova bio neugasivo kandilo između Javora i Uvca, tapija nemanjićke zemlje. Narod se u turskom ropstvu okupljao u potaji oko manastira Dubnice, krišom krštavao i venčavao. Gorele su sveće za žive i mrtve, prizivan Bog da vrati žive sa ratišta, da izagna osvajača, da podari novorođenče, da oprosti grehe. Posle istraživačkih i konzervatorskih radova koje su obavili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, na ostacima manastirskih ruševina, čuveni kamenorezac Milijan Đoković iz Sirogojna, sa grupom svojih majstora, ozidao je od kamena i sige manastirsku crkvu Svete Trojice. U porti je od drveta podignut zvonik, ozidana česma, kapija, crkva je pokrivena bakarnim limom i izgrađen drveni konak za monahe. Crkvu Svete Trojice manastira Dubnice krasi ikonostas, rad drvorezbara Miroslava Trbusića iz Kragujevca i ikone, rad ikonopisca Ivana Kovalčeka iz Novog Sada, koje je manastiru svojim prilozima darovao narod ovog kraja. Manastir Dubnica sada živi neki novi život na starovlaškoj visoravni. Osim beloglavih supova, koji je sa kricima nadleću i čuvaju, dolaze i turisti, kao i putnici namernici i sa radošću upoznaju ovu tajanstvenu duhovnu svetinju.

Crkva u Štitkovu Prikaži na mapi

Crkva u Štitkovu je podignuta na ruševinama manastira 1867.godine. Crkva sa tipskim kućama ovog kraja je pod zaštitom države i predstavlja deo etno sela Štitkovo.

Crkva Svete Trojice u Novoj Varoši Prikaži na mapi

Crkva Svete Trojice u Novoj Varoši je jednobrodna građevina sa osnovom pravugaonika. Građena je od 1857-1869 godine. Nije freskopisana. U prelepom okruženju ove crkve nalazi se pored zvonika i Parohijski dom.

×