SRP Uvac Prikaži na mapi

≈Avantura koja oduzima dah!≈

 

OSNOVNE INFORMACIJE

Status zaštite: Specijalni rezervat prirode Uvac

Upravljač- staralac: Rezervat Uvac d.o.o., Svetog Save 16, Nova Varoš: +381 33 64 198; Srbija Fond za zaštitu ptica grabljivica "Beloglavi sup",

Čuvarska služba:

Kontaktirati Šefa vodičke službe u Novoj varoši za dozvole za ribolov i lov, informacije o manifestacijama, kao i za organizaciju tura, vožnje brodom i obilazak pećina uz pratnju vodiča, koji je neophodan s obzirom na to da je teren dosta zahtevan: Nebojša Popović, +381 33 64198 ili +381 64 8674706

Rebronja Mesko - koordinator vodičke službe, Rezervat Uvac doo, vodič za deo rezervata koji pripada Sjenici; +381 64 8674715, +381 63 8329598

Čuvarska služba: Obućina Marko - koordinator čuvarske službe, +381 64 8674702

Info punktovi:  

Brana Rastoke kod Uvačkog jezera – sa tog mesta polaze brodovi za splavarenje kanjonom, i obilazak pećina.         

 

 

 

Markova ravan – Sjenica - sa tog mesta polaze brodovi za splavarenje kanjonom, i obilazak pećina.


                                                                                                

 

 

Zlatarsko jezero – info punkt Kokin Brod – veliki info centar kod Kokinog broad, još je u fazi pripreme.

 

 

Osnovan: deo zaštićen 1971., pa proširen 1995.

Koordinate: N 43°27' 34'' i  E19°54'53''

Zaštićeno područje obuhvata klisuru i meandre reke Uvac i njenih pritoka, reka Veljušnice, Kladnice i Tisovice. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, obuhvata teritoriju od 7543 ha, u opštini Nova Varoš i delom u opštini Sjenica. Osim same klisure, područjem su obuhvaćena i jezera Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Posebnu vrednost predstavlja beloglavi sup Gyps fulvus, sa značajnom kolonijom koja je najveća na Balkanu. Specijalni rezervat prirode „Uvac" je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije stavljeno pod zaštitu, prevashodno da bi se očuvao i razmnožio beloglavi sup, najveća ptica koja živi u Srbiji. Rezervat čine netaknuta staništa, prisustvo endemičnih, reliktnih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, od posebnog su značaja za očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta, a samim tim razvoj i promociju turistučkih potencijala rezervata.

Šira oblast:

Zlatibor - N 43°38‘53“, E 19°40'44" - omiljena planina među srpskim turistima, koja se nalazi na jugozapadu Srbije. Ova oblast je prepoznatljiva po velikim površinama pokrivenim pašnjacima i seoskim zajednicama. Mokra gora - poznat i kao Kustendorf je etno selo smešteno na granici između planina Zlatibor i Tara. Izgrađeno je na osnovu idejnog rešenja poznatog reditelja Emira Kusturiceza potrebe snimanja filma. U ovom naselju postoji i ski staza Iver. Pogodno je i za održavanje seminara i konferencija i prepoznatljivo po filmskom festivalu „Kustendorf".

 

Golija – N 43°17'24", E 20°19'19" - specijalni rezervat biosfere - Golija je planina u jugozapadnoj Srbiji, zapadno od Raške, čiji je najviši vrh Jankov Kamen (1.833 m). Nalazi se 40 km jugozapadno od Ivanjice i 32 km severno od Novog Pazara. Ova planina je najverovatnije dobila ime zbog svoje veličine - golema. Ogromna prostranstva, oštra klima i guste šume su razlog da meštani često kažu: „ne zna Golija šta je delija". Bez terenskog vozila ili konja planinu je teško preći, tako da se i planinari ovde mogu teško sresti. Najviša tačka planine je zaravnjen, neuočljiv Jankov kamen, visok 1833 m. Prema narodnom predanju, dva pobratima, Rajko i Janko su se kladili ko će pre da iznese oveći kamen na vrh Golije. Rajko je brzo nosio svoj kamen i blizu vrha se spotakao i ispustio ga i kamen je pao u potok. Janko je polako nosio svoj kamen, ali je sigurno stigao do vrha. Otuda se vrh Golije zove Jankov kamen. Vlada Republike Srbije je, jula 2001. godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu kao „Park prirode Golija" i svrstava u 1. kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja. Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica - ukupne površine 75.183 ha, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite. Jedna od stvari koja se obezbeđuje na području Parka prirode Golija je i uređenje i infrasrtukturno opremanje prostora za potrebe turizma i rekreacije. O Parku prirode Golija stara se javno preduzeće „Srbijašume". Iste godine je definisan i rezervat biosfere pod imenom Golija-Studenica u granicama neznatno drugačijim od parka prirode, ali sa međunarodno priznatim statusom u okviru Uneskovog programa MAB.

Zlatar - N 43°24'32", E 19°47'33" - Zlatar (Golo brdo 1.627 m) je planina u jugozapadnom delu Srbije. Nalazi se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Zlatar pripada Dinarskim planinama, koje se nastavljaju do mora.

Zoniranje:

  • II stepen zaštite na celom području Specijalnog rezervata prirode
  • oko rezervata je određena zaštitna zona na delovima teritorije opština Nova Varoš, Sjenica, Prijepolje i Ivanjica, površine od oko 1130 km²

Međunarodni status zaštite:

  • IBA – Značajno područje za ptice

Flora:

Flora je predstavljena sa 730 vrsta biljaka, sa velikim procentom endemskih, lekovitih i jestivih vrsta. Odregistrovanih taksona, tri vrste su od međunarodnog značaja, tri na Crvenoj listi flore, 25 taksona je pod kontrolom sakupljanja, korišćenja i prometa.

Fauna:

Specijalni rezervat prirode ''Uvac'' izdvaja prisustvo oko 110 vrsta ptica, od kojih su 90 gnezdarice, 48 prirodne retkosti Srbije, dok je 50 vrsta svrstano u kategorije međunarodno ugroženih ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije. Ihtiofauna se sastoji od 19 vrsta, od kojih su salmonidne vrste utvrđene za prirodne retkosti. Faunu sisara sačinjava 25 vrsta, od kojih 14 spadaju u prirodne retkosti Srbije, a 10ak vrsta se nalazi na međunarodnim listama ugroženih vrsta.

Geologija, geomorfologija i hidrologija:

Ova oblast je bogata skaršćenim površinama u kojima su brojni kraški oblici: kraške površi, uvale, vrtače, okapine, pećine i jame. Pećine na teritoriji Specijalnog rezervata prirode ''Uvac''  odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica itd.

Klima:

Oblast Uvca karakteriše zona vlažne umereno kontinentalne klime, sa prosečnim godišnjim padavinama od 700-950mm, i 98 dana sa snegom. Prosečna godišnja temperatura se kreće od -4,6ºC do 17,7ºC, dok relativna vlažnost varira od 71 do 85%.

Saobraćajna povezanost:

Do kanjona Uvca se stiže kolima Ibarskom magistralomzatim preko Čačka, Užica i Nove varoši ili može da se ide preko Ibarske magistrale- Valjeva-Debelog brda Tare – Čajetina- Nova varoš, čime se značajno  izbegava Ibarska magistrala.

×