Proizvodi

Lokalna hrana

Bajina Bašta je poznata po proizvodnji malina u Srbiji. U vreme sezone malina moćićete da degustirate malinu u ovom kraju i kupite je od ljubaznih seoskih domaćina kao i sokove, džemove itd. Zatim možete naći domaće proizvode kao što su pršuta i kajmak na lokalnim pijacama i u restoranima koji je služe sa projom,hlebom od kukuruznog brašna kao predjelo. Kada ste u ovom kraju ne propustite da probate komplet lepinju – zapečena lepinja sa kajmakom i jajetom, prelivena pretopom (moča/saft od prasećeg ili jagnjećeg pečenja).

Putevi rakije

Proizvodnja rakije u Bajinoj Bašti ima višegodišnju tradiciju, jer ovde postoje izvanredni zemljišni i klimatski uslovi. Ovaj kraj je poznat po najvećem broju stabala šljive u čitavom okrugu, pa otuda ima i dovoljno sirovine za proizvodnju. Bajinobaštanski kraj je danas poznat po kvalitenim rakijama kao što su BB Klekovača, Staroj sokolovoj, Staroj pesmi, kao i rakijama podruma Simić.

BB Klekovača je možda najpoznatiji proizvod ovog kraja, proizvodi se od 1955.godine i ima zaštićeno geografsko poreklo. Takođe, ova rakija je prepoznatljiva po jedinstvenom pakovanju sa "kapisolama". Stara sokolova šljivovica, rakija koju proizvodi već sedam generacija porodice Radisava Bogdanovića iz sela Kostojević kod Bajine Bašte je nekoliko puta osvojila titulu najbolje iz Srbije i srpski zvaničnici ovom rakijom daruju strane delegacije koje posećuju Srbiju. Danas se ova rakija može naći na svim trpezama u svetu.

Đojina kuća – kuća jednog od domaćina koji se prvi bavio proizvodnjom rakije u ovom kraju. Kuća je i dalje na istom mestu i domaćinstvo se može obići.

Lokalni proizvodi Prikaži na mapi

Tradicija izrade predmeta od drveta (čutura, čanak) duga je onoliko koliko su stara neka sela u Bajinobaštanskom kraju. Zanat se prenosio sa kolena na koleno i pomalo usavršavao upotrebom savremenijih alata. Proizvod je ostajao isti: drvena čutura za čuvanje žestokih pića, čanak, takođe drveni, u kome su čuvani mlečni proizvodi, a pravljene su i druge posude razne činije karlice za razlivanje mleka, kašike i sl. Sve to je svakodnevno upotrebljavano. Sada su vremena drugačija pa se nekada nezaobilazni predmeti nalaze u ulozi suvenira. Od jezgra zrele bukve, javora ili vrbe, koje se prethodno pripremi za obradu, vešte ruke majstora naprave čuturu od ¼ do 2 litra, a i veću. Na gotove čuture se, zatim, utiskuju likovi svetaca, pejzaži, slike crkava, a sve po želji naručioca. Proizvođači posebno ističu bogato, rezbarenjem drveta, ukrašene čuture. Čanci, karlice, činije se proizvode takođe u više veličina i uglavnom sa manje dorade.

Kontakt:Radovanović Milorad, Ul. Miloša Ekmeščića bb, 31 250 Bajina Bašta, cutura33@ptt.rs, tel. +381 31 861212, +381 64 3114503

Kovač – u Kostojevićima je očuvan jedan od starih srpskih zanata, koji je bio neophodan u svakom selu. Danas se samo retki bave ovim zanatom, jer su proizvodi manje neophodni.

×