Vidikovci

Posebnu atrakciju Tare predstavljaju njeni brojni vidikovci sa kojih posmatrač jednim pogledom obuhvata široko prostranstvo.

Vidikovac Vitmirovac Prikaži na mapi

Vidikovac Sjenič (Vitmirovac) na Crnom vrhu je uređeni vidikovac na najvećoj nadmorskoj visini (1.444 m.n.v.) i na njemu dominira 12 m visoka drvena osmatračnica, koja ga čini još zanimljivijim turističkim odredištem. Sa ovog mesta pruža se pogled na klisuru Dervente, jezero Perućac, Aluge, kao i sastojine Pančićeve omorike u rezervatima Bilo i Crvene stene i šumoviti masiv Tare. Nalazi se na 5,5 km južno od Predovog Krsta i samo 100 m od šumskog od makadamskog puta koji vodi ka Zaovinama.

Sokolica Prikaži na mapi

Nalazi se na 1,5 km od centra Sokoline. Sa ovih stena pruža se lep pogled na kanjon reke Rače.

Vidikovac Osluša Prikaži na mapi

Vidikovac Osluša je pitom i prostran lokalitet na tzv. Ravnoj Tari, udaljen 8 km od Mitrovca (na 6. km puta ka Kaluđerskim barama, skreće se levo i posle 2 km makadamskog puta stiže se do njega). Vidikovac je opremljen drvenom nadstrešnicom sa klupama i stolovima, informativnim tablama, kao i prostranim poletištem za paraglajdere. Sa ovog lako dostupnog vidikovca pruža se pogled na Drinu, Bosnu i Bajinu Baštu.

Vidikovac Oštra stena Prikaži na mapi

Vidikovac Oštra stena se nalazi na 2km od Mitrovca ka Kaluđerskim barama.

Vidikovac Crnjeskovo Prikaži na mapi

Crnjeskovo se nalazi na 900 metara od Manastirskih stanova sa crkovom na Kaluđerskim Barama. Nalazi se na 1035 m nadmorske visine na 15 minuta hoda kroz šumu. Pogled sa vidikovca je na klisuru reke Rače i Bajinu Baštu.

Banjska stena Prikaži na mapi

Nalazi se na 10 kilometara od Mitrovca. Put do vidikovca je adekvatno obeležen, a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda. Naziv vidikovca Banjska stena, potiče od naziva Banjskog vrela koje izbija u podnožju vidikovca. Vrelo je bilo kraškog porekla sa temperaturom vode od 4 stepena celzijusa. Sa vidikovaca se pruža lep pogled na veštačko jezero Perućac, kanjon reke Drine i područje Osata u BiH.

Bilješka stena Prikaži na mapi

Bilješka stena je udaljena od Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. Odavde se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu i Bajinu Baštu. Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva). Mouguće je obaviti obrede venčanja na nekim od navedenih vidikovaca. Za bliže informacije o ovoj mogućnosti kontaktirati NP Tara.

×