Sportske aktivnosti

Lov i ribolov

Ribolovne vode NP Tara na kojima je dozvoljen ribolov su Jezero Perućac od krune brane do Brusničkog potoka i Republike Srpske i jezero Beli Rzav u Zaovinama. Jezero Spajići podleže posebnim pravilima ribolova i predstavlja retko atraktivnu ribolovnu destinaciju. U vodama NP Tara love se krupni primerci soma, šarana, skobalja, štuke, klena, pastrmke. Jezero se odlikuje bogatstvom cipiridnih vrsta riba. Postoji mogućnost iznajmljivanja čamca za ribolov sa pratnjom ribolovnog vodiča za celokupno ribolovno područje NP Tara. Lov je organizovan prema planskim dokumentima. Neophodna je dozvola koju izdaje Služba za zaštitu i unapređenje lova i ribolova JP "Nacionalni park Tara". Objekat uređen prema potrebama lovaca se nalazi na Predovom Krstu, a u blizini su i lovni tereni do kojih se lako stiže.

Za lovne i ribolovne dozvole obratiti se na:

Lov: Služba za zaštitu i unapređenje lova i ribolova, rukovodilac Milan Malinić, +381 31 863644, +381 64 8475219, milan.malinic@nptara.rs

Ribolov: Siniša Jevtić,+381 31 863644, +381 64 8475220, sinisa.jevtic@nptara.rs

Jahanje

Na Kaluđerskim barama, u blizini Manastirskih stanova postoji mini ergela konja u vlasništvu KK "Dora". Svi zainteresovani mogu da pohađaju školu jahanja, kao i da obiđu Taru na konjima.

Kontakt: Dušan Milovanović +381 60 0901962

Skijanje

Najkvalitetnija ski staza Iver se nalazi na Mokroj gori na oko 30km od turističkog centra Kaluđerske bare i 20 km od Mitrovca. Postoje još i sledeće ski staze u okolini:

  •  Ski staza "Nagramak" – Sekulić, 4 kilometra od Mitrovca, duga 860 metara, nadmorska visina 1300 m.

  •  Ski staza Hotel Omorika, Kaluđerske bare, duga 250 metara, vuča na konopac, noćno skijanje.

  •  Ski staza hotel Beli bor, Kaludjerske bare, 80 i 380 metara, tanjirača i sidro.

  •  Ski staza kod restorana Kurta, Kaluđerske bare

  •  Ski staza Dečijeg odmarališta Mitrovac poseduje 3 lifta tipa ciciban 50m, 150m, i 250m, vuča konopac.

Biciklizam

Zaovine – Predov Krst – Veliki kraj – Perućac – Mitrovac – Zaovine (80 km, 2300 m uspona) – teška trasa; vozi se makadmskim putevima i asfaltom, moguće je stazu preći za jedan dan ukoliko ste u dobroj kondiciji i pravovremeni polazak. Staza vodi asfaltom pored severnih krakova Zaovinskog jezera, dalje skreće makadamskim putem pored akumulacije Kruščica i izbija na prevoj Krntija. Odatle se spušta na Predov Krst. Povratak vodi od Predovog Krsta ka Zaovinama asfaltom.

Zaovine – Zborište – Iver – Mokra Gora – Šargan – Zborište – Zaovine (52 km, 1300 m uspona) - srednje teška trasa; penje se do vrha Zborišta, a zatim spušta u Mokru Goru, pa se opet penje preko Šargana do Zborišta i odatle vraća na polazište.

Zaovine – Ljuto polje – Borovo Brdo – Šljivovica – Talijanski put – Zaovine(48 km, 900 m uspona) – laka trasa; vodi kroz područje visoravni između Mitrovca i Kaluđerskih Bara. Vodi prema Sekulićima, pa dalje izlazi na stari makadamski put Mitrova- Kaluđerske Bare do izlaska na asfaltni put Mitrovac-Kaluđerske Bare. Nakon nekoliko metara se ponovo skreće na makadamski put koji vas vodi do jezerceta na Rači, pored hotela Tara do asfaltnog puta prema Mitorvcu. Staza vodi nazad do Sekulića.

Link staza: http://www.stazeibogaze.info/2011/01/23/zaovinski-triptih/

Biciklističke rute su označeni biciklistički pravci na postojećim šumskim i javnim putevima. Mogu se koristiti i kako pešačke staze. Rute se obeležavaju u saradnji sa RRA Zlatibor i Stc Bajina Basta. Staze su obeležavaju u okviru mreže biciklističkih ruta Zapadne Srbije. Već je odštampana Karta biciklističkih ruta Zapadne Srbije – Zlatibor – Mokra Gora – Tara. Karte su takodje dostupne na www.mapa.iz.rs

Već je postavljen deo turističkog mobilijara, kao što su klupe i nadstrešnice sa odmorištima.

Tokom 2013. godine biće obeležene biciklističke rute:

Zlatibor - Mokra Gora - Mitrovac (47,5km); Ova ruta je najbolji način da sa Zlatibora stignete na Taru i obratno. Putanja duga 48 km prati greben uz blage uspone i spusteve. Visinska razlika između najviše i najniže tačke je nešto preko 500m, a u kom god smeru da krenete, ukupan uspon oko 3600 m. Ruta je regionalnog karaktera, i osim što povezuje Zlatibor i Taru, sa nje postoje dobre putne veze prema Mokroj Gori, Bosni, Kremnima, Užicu, Kosjeriću, Bajinoj Bašti i drugim mestima.

Visoka Tara (Šljivovica - Borjak - Beserovačke bare - Lokvica - Osluša - Sokolina - Rustine – Šljivovica 28,8km); Ova ruta će vas povesti kroz srce planine Tare kraćom kružnom putanjom od 26 km ali nećete biti uskraćeni od toga da vidite svu lepotu i raznovrsnost ove predivne planine, a naročito će vas upoznati sa njenom velikom nadmorskom visinom, visokim borovima, visokim liticama sa kojih se visoko nadvijaju sjajni vidikovci. Najviša tačka na ovoj ruti je 1306 mnv, a visinska razlika između najviše i najniže tačke na rute je 380 metara, dok je ukupan uspon 1183 metra. Ruta se može voziti u oba smera s tim da je u obrnutom smeru nešto teže jer vas usponi čekaju na poslednjoj trećini puta. Podloga su uglavnom šumski i makadamski putevi.

Carska Tara (Kaluđerske bare - Dobro polje - Ljuto polje - Tankosin Grob - Mitrovac - Rastište - Perućačko jezero – Perućac 42km) Planina Tara je carica među planinama u Srbiji. Ako želite da je vidite uzduž i popreko, onda je baš carski put najbolji izbor. Na potezu Kaluđerske bare - Mitrovac - Rastište - Perućac, videćete najlepše i najraznovrsnija blaga Tare: prostrane pitome livade sa ponekim visokim borom na osami, gustu prašumu, litice od kojih zastaje dah i neverovatne poglede koji sežu svuda po Balkanu. Velika visinska razlika od 1051 metar između polazne tačke na Kaluđerskim barama i krajnje tačke u Perućcu biciklistima garantuje dobar provod. Ukupan uspon na ovoj ruti je 1731 m a ukupan spust 2537 m. Prvih 15 kilometara rute, do Tankosinog groba, je pretežno blag uspon, a dalje počinje spuštanje. Rutu je moguće voziti i u suprotnom smeru, samo što je tada znatno teža. Ruta je predviđena kao celodnevna, prosečnom rekreativnom biciklisti je potrebno oko osam časova da je pređe. Ne postoje tehnički zahtevne deonice. Podloga je 65% makadam, a ostalo je asfalt.

Ronjenje

Ronjenje u planinskim jezerima je zahtevno prvenstveno zbog nadmorske visine na kojima se nalaze. Kad tome pridodate niže temperature vode i povremeno lošiju vidljivost stiče se kompletna slika tehničke zahtevnosti ovakvih zarona. Voda je veoma čista pa se uz malu preradu koristi za piće. Tokom cele godine vidljivost pod vodom je uglavnom dobra i varira od 5 do 10 metara, u zavisnosti od vremena i nivoa jezera. Poseban kuriozitet ronjenja na jezeru Zaovine je ronjenje kroz deo poplavljene šume i potopljenog sela. Tim ronilačkog kluba H2O povremeno roni u ovim vodama i otkriva njihove lepote. (preuzeto sa sajta http://www.h2o-divegroup.com/aktivnosti/potopljeno-selo-na-dnu-jezera)

Kontakt: +381 62 839 1318 – Tanja, +381 63 248 642 - Šale

Wild Serbia

Wild Serbia organizuje avanturističke ture u netaknutim predelima Srbije. Kroz prelepe predele naše zemlje će Vas bezbedno sprovesti iskusni vodiči i obučiti profesionalni instrukturi za aktivnosti poput vožnje kajakom, kanjoninga, planinarenje i speleologije. Tu su i ture razgledanja kulturnih-istorijskih spomenika, upoznavanje sa lokalnim stanovništvom i lokalnim običajima kao i gastronomske ture.

Za više informacija telefon: +381 60 014 0117 i +381 63 273 852. 

×