Price i legende

Price i legende


Babin zub - Priča kaže da je nekada u okolini živela neka baba Marta koja se neprestano protivila sečku (februaru). Ne obazirući se što sečko ima još tri dana vlade, jer su u martu prvih devet dana njegova, ona pogodi čobane, odnese bačije da bućka maslo, istera ovce, pa i sama krenu sa njima.«Prođe sečko kao pas, a baba Marta istera ovce na bačiju«, govorila je baba Marta, a sečko da bi joj se osvetio, pusti jak mraz, te se ovce posmrzavaju, bačije popucaju a Gospod osudi babu i ona se smrzne i raspadne, samo ostane jedan zub, koji se i danas vidi.
Zlato popa Martina - Legenda o blagu popa Martina, hajdučkom harambaši koji je sa svojim hajducima presretao turske karavane i otimao im zlato, vekovima unazad podgreva maštu mnogobrojnih tragača za zlatom na Staroj i Suvoj planini. Za tovarima blaga pop Martina koje je sakriveno u planinskim bespućima ovog kraja i danas se traga. Po legendi pop Martin Himović je poreklom iz Dubrovnika, a na Suvoj planini je služio kao sveštenik negde u 18. veku. Živeo je mirnim svešteničkim životom sa svojom ženom koja je bila nadaleko poznata po lepoti. Turci su mu je zbog toga i oteli nakon čega se on odmetnuo u hajduke, postao harambaša i sveti Turcima na taj način što je presretao turske karavane koji su zlato vozili ka Istanbulu i u tesnacima Zvonačke banje im otimao tovare. Niko ne zna gde je blago sakrivao, ali se veruje da je to upravo u Smukovoj jami pa zbog toga i danas veliki broj tragača za zlatom prekopava planine u ovom kraju u potrazi za velikim bogatstvom.
Zlatni grad - Car, mudar, moćan i prebogat, dugo je gradio svoj večni dom, po ugledu na egipatske faraone.Premašio ih je u svemu - tajni ulazi veštije su sakriveni. Iskoristio je Staru planinu, koja je puna ponora i pećina i u njoj sakrio svoju tajnu. Zamke su opasne, kazne za nepoželjne goste surove. U jednom tunelu čeka ogromna stena koja se uz strašnu tutnjavu, ruši kada čovek stane na kameni stepenik. Drugi ulaz krije metalnu zver, koja se uz preteći šum približava i zalepi čoveka uz stenu. Zatim se , po obavljenom poslu, vraća u ležište. Jedan od ulaza čuvaju opasni insekti, čiji je ujed smrtonosan. Car je ipak podcenio ljudsku grabljivu ćud. Turci su, u svom besnom pohodu od raje uspeli da saznaju za jedan od tajnih ulaza i mnogo su blaga odneli u Carigrad. Malo posle toga imperija im se raspala. Hajduci su, sa svoje strane, otimali i od naroda i od Turaka i saznavši za drugi tajni ulaz, trpali poharana blaga u Grad Pobede. Time su mu narušili izgled. Ništa od svega toga nisu uspeli da iskoriste, da iznesu na svetlost dana. Blago je propalo u ponor, u jednu od zamki.

×