Sportske aktivnosti

Lov i ribolov

Lov - Stara planina i okolina Knjaževca, idealno su područje za lovni turizam. Na području opštine Knjaževac postoje četiri lovišta, ukupne površine oko 60.000 hektara. To su: "Tupižnica", "Srbija šume II", "Tresibaba" i "Midžor" Kalna. Od divljači su najzastupljenije trofejna divljač, fazan, zec i vidra. Na Tupižnici postoji rezrevat za jelensku divljač, fazanerija sa 1.500 fazanskih pilića, deo za lov na divlje svinje.
Lovištem Babin zub, gazduje lovačko udruženje "Midžor" iz Kalne. Prostire se na površini od 28.000 hektara, i na teritoriji je 14 seoskih naselja, čiji je zajednički naziv Budžak. Nadmorska visina je od 500 do 2000 metara, od pitomih brdovith do teških, visoko planinskih terena. Gotovo cela teritorija lovišta je pristupačna za terenska vozila, a do svakog dela lovišta može se stići pešačenjem. U najvišem delu lovišta, prema granici sa Bugarskom, najviše ima običnih jelena, velike telesne mase i trofejne vrednosti. Divlja svinja, kao najčešće lovljena divljač, nastanjuje celo lovište i po broju je iznad kapaciteta, a čest je i odstrel jakih veprova sa masom oko 250 kilograma . Srneće divljači ima na celom prostoru, a vrednost srndaća je od prosečne do odlične.
Lovačko udruženje "Midžor"Kalna, Telefon: + 381 19 760-598; Lovačko udruženje Knjaževac, Kej Veljka Vlahovića 19, Knjaževac, Telefon: + 381 19 731-705
Ribolov - Na području Stare planine, nalazi se veliki broj potoka, u kojima se može pecati pastrmka potočara, klen, krkuša, belica, a ima i rečnih rakova.
Biciklizam – Stara planina je jedna od najlepših u Srbiji i idealna je za bavljenje planinskim biciklizmom. Predeli su specifični , pa nije lako kretati se Starom planinom. Upravo zbog toga ona i predstavlja izazov za sve ljubitelje biciklizma. Na strminama, padinama i šumama ove planinske lepotice organizovane su mnoge biciklističke ture za sve one koji vole izlet u nepoznato i divlju prirodu. Ovo je i način da se susretnete sa rekama na Staroj planini, a iskusni biciklisti kazu da taj dozivljaj nigde nije neposredniji. Kada je voda u pitanju, izvora i čiste vode ima u izobilju na celom području Stare planine.
Naravno, u ovakvu avanuturu nemojte se upuštati sami, već samo u organizovanim grupama. U planu je da Stara planina postane jedna od poznatijih destinacija za ljubitelje biciklizma, pa ce tako ovde biti mesta i za rekreativce, kao i za one koji se nalaze u ekstremnijim kategorijama ovog sporta.

×