Fauna

Orao belorepan Haliaeetus albicilla

Orao belorepan (lat. Haliaeetus albicilla) je najveći oraoEvrope. Perje je braon boje sa svetlijim delovima sa spoljašnje i unutrašnje strane krila. Sa zrelošću ptice svetlije nijanse dobijaju na intenzitetu. Potpuno beo rep je znak pune zrelosti. Dužina od repa do glave je od 70 do 90 santimetara dok raspon krila varira između 2.0 do 2.4 metra. Rasprostranjen je od severne Evrope (zapadna Irska, obala Norveške) prema istočnoj i Južnoj, pa preko zemalja bivšeg SSSR-a na istok do Kamčatke i Japana. Do pre jedne decenije bio je na ivici istrebljenja ali je intenzivnim merama zaštite broj ptica u divljini značajno porastao i danas je njegova evropska populacija stabilna.

Velika Bela Egretta alba

Velika Bela Egretta alba
Veličine je sive čaplje. U XIX veku na hiljade ovih ptica je ubijeno da bi njihova pera krasila šešire dama u Beču i drugim metropolama. Perje joj je sasvim belo a noge i stopala crna. U sezoni gnežđenja dugaćko ukrasno leđno perje visi pozadi preko kratkog repa. Jedinke brane svoju teritoriju u okviru grupe. Gnezdo pravi u šašu i trsci a u retkim prilikama na drveću. Zenka snese 3-4 jajeta a mlade bele čaplje su agresivne što često dovodi do smrti slabijih mladunaca. Zimi se udružuje u jato od 50-ak ptica radi lakšeg prezimljavanja.

Mali vranac Phalacrocorax pygmeus

Mali vranac Phalacrocorax pygmeus
Mali vranac je najmanja evropska vrsta kormorana. Vrh glave i delovi vrata su riđasto-smeđe boje. Grudi i leđa su sivkasto-crne, dok je ostali deo tela tamno crne boje. Ima izdužen vrat, dugi rep i prilično zdepast i kratak kljun. Oči su zelene boje. Gnezdo pravi u blizini kolonija drugih ptica, unutar gustih tršćaka ili na stabla u plavnim područjima.Naseljavajužne delove evropskog kontinenta. Najveća populacija u Srbiji nalazi se na Savi kod Beograda. U Vojvodini ih u najvećem broju ima na ribnjacima. Mali vranac naseljava vlažna staništa, pre svega delte reka i slatkovodna jezera, koja su obrasla gustom vegetacijom.Hrani se pretežno ribom, ali hvata i vodene insekte i pijavice

 

×