Šetnje i planinarenje

Obeležene staze

U saradnji NP Kopaonik sa korisnicima NP Kopaonik dobijate brojne i interesantne ponude u kojima možete uživati i doživeti nazaboravne trenutke, na ovoj planini, kojoj podjednako prijaju i leto i zimi. obilazak najatraktivnijih destinacija NP Kopaonik, uz pratnju vodiča. Svakog dana posećuju se određeni predeli a prave se i jednodnevni izleti po dogovoru sa Vama kao i branje sezonskih šumskih plodova i sakupljanje lekovitog bilja. ( bliže informacije u upravoj zgradi NP Kopaonik na telefon: +381 36 5471011 i +381 36 5471229. Izleti se izvode po mestima predviđenim za te prilike. Od izletišta koja se uređuju značajnija su:

Kadijevac - izletište izmedju Jošaničke Banje i KopaonikaĐorov most, gde se izletnicima pruža mogućnost za aktivan i pasivan odmor.

Malo Metodje - izletište u neposrednoj blizini Brzeća.

Planinarska transferzala –Josif Pančić- ukupna dužina transferzale je 45 km. Kreće od planinarskog doma Kopaonik i vodi prema Marinim vodama. Sastoji se iz dve deonice: Istočna deonica – ima 5 kontrolnih tačaka i dužinu od oko 16km, spuštanje oko 500m relativne visine i neprekidni uspon oko 553 m visine. Staza se može preći za oko 6 časova, sa odmorima od 10 do 30 minuta; Zapadna deonica- ima 5 kontrolnih tačaka i dužinu od oko 29 km. Nema velikih visinskih razlika. Može se obići za oko 10 časova, sa odmorima.  Više informacija o ovoj ruti možete dobiti u planinarskom domu Kopaonik, gde možete kupiti i dnevnik transferzale  sa detaljnim opisom trase, kao i značku koja se dobija po overi svih kontrolnih tačaka. Kontakt: PSD Kopaonik, Tel. +381 11 2276818, +381 62 376683, +381 63 469939

Hajdučica- trajanje oko 7-8sati, srednja težina; staza prolazi kroz središte Ravnog Kopaonika, pokrivenog četinarskom šumom, proplancima, potocima i tresetištem Jankova bara. Dalje prolazi pored geomorfoloških spomenika Markovih i Lisičijih stena i Suvog vrha.

Gobelja – Oštri krš –trajanje oko 6 sati, srednje teška tura; vodi na jedan od vrhova Kopaonika, Gobelja, sa širokim padinama i strmim dolinama Gobeljske reke.

Metođe – trajanje oko 6-7 sati. Staza vodi do narodnog svetilišta; Vodi pored monolitnih granitrnih stena, dalje nizbrdo pored ski lifta Karaman, do Gvozdačkog potoka, do gejzira hladne vode. Niz potok se dalje stiže do napuštenog srednjovekovnog rudarskog okna i stiže dalje do Metođa.

Semeteško jezero – trajanje oko 8-10 sati; teža tura. Staza vodi do Semeteškog jezera,

Crvene bare – Jankova bara -  oko 5-6 sati; vodi kroz dva rezervata Samokovska reka i Jankova bara.

Treska – trajanje oko 4-5 sati.  Tura vodi do vrha treska, sa kupastim vrhom šiljak.

Duboka – Kneževe bare – trajanje oko 4-5 sati – prolazi kroz Pajino preslo, Duboku, Kneževe bare i Ledenicu.Markove stene- trajanje ture 3-4 sata; staza vodi do Markovih stena i pored samokovske reke. Ova oblast je interesnatna po biljnim zajednicama smrče i mahovine, tresave i granitnih geomorfoloških spomenika prirode.

Nebeske stolice - započinje vožnjom žičarom do Pančićevog vrha. Obilazi se arheološki lokalitet Nebeske stolice. Nakon izlaska sa žičare, ide se niz stazu Duboka 1 crna do Krčmarskog puta, a zatim Krčmarskim putem do Nebeskih stolica. Povratak može da bude istim putem ili Krčmarskim putem do Konaka preko Pajinog Presla. Arheološki lokalitet Nebeske stolice nalazi se na nadmorskoj visini od 1800 metara, neposredno ispod Pančićevog vrha koji je najviša geografska tačka planine Kopaonik. Po predanju, posvećeno je svetom Prokopiju, zaštitniku rudara. Na ovom lokalitetu nađena je stara hrišćanska bazilika iz 5. ili 6. veka, specifične osnove, u čijoj unutrašnjosti se nalazi ranohrišćanski mozaik. Sa ovog lokaliteta pruža se pogled ka dolini Ibra i Kosovu. Tura traje 3 sata i prilagođena je svima.Tura se organizuje svake subote u 11.00 h.  Sastanak sa vodičem je na polazu žičare Pančićev vrh u 11:00 časova. Karte su kupuju na prodajnom mestu Skijališta Srbije.

Pešačka tura vodopad Jelovarnik (ekstremna) -Pešačka tura vodopad Jelovarnik je za ljubitelje dužih i zahtevnijih šetnji, po različitoj vrsti terena. Tura počinje vožnjom žičarom na Pančićev vrh, a zatim se spušta niz stazu Crna duboka do Krčmarskog puta, zatim Krčmarskim putem do Nebeskih stolica, a zatim niz greben do vodopada Jelovarnik. Vodopad Jelovarnik je sa visinom od 71 metra, najviši vodopad u Srbiji. Čine ga tri kaskade. Voda je bistra, hladna, svetlozelena i svetloplava.Tura je dugačka 20 km. Tura se organizuje svakog četvrtka u 10.00 h. Sastanak sa vodičem je na polazu žičare Pančićev vrh u 10:00 h. Karte su kupuju na prodajnom mestu Skijališta Srbije. Za grupe od 20 i više članova moguće je organizovati pešačku turu i u drugim terminima.

 

 

 

×