Flora

Bazga - Sambucus racemosa

Bazga - Sambucus racemosa – Bazga je vrsta žbuna ili niskog drveta, veoma bliska Zovi (Sambucus nigra), koja može da naraste od 2 do 6 metara u visinu. Raste u umerenom i suptropskom području severne hemisfere, ali se može naći i na južnoj hemisferi. Raste na obodima šuma, puteva, njiva, u šumama i drugim, uglavnom vlažnim staništima. Cvetovi su raspoređeni u štitaste cvasti, dok su plodovi jarko crvene boje i veoma prepoznatljivi. Kao i kod obične zove, cvet i plod se upotrebljavaju za pravljenje sirupa, čaja i sokova, i poznati su kao dobar prirodan diuretik.

Vrganj Boletus edulis

Vrganj Boletus edulis - Vrganj je jestiva gljiva koja raste u šumama bora, hrasta, breze i mešovitim šumama, na proplancima in a sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom. Može se naći na prostoru cele Evrope, u period od leta do jeseni, nakon kišnih i vlažnih dana. Raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Smatra se jednom od najkvalitetnijih jestivih gljiva, zbog čeka se vrlo često sakuplja. Ima polukružni šešir, braon boje.

Šumski ljiljan (Lilium matragon)

Šumski ljiljan (Lilium matragon)- Šumski ljiljan je vrsta divljeg ljiljana, koji je rasprostranjen u svetu, u Euraziji, Portugalu in a istok kroz južnu Evropu sve do Sibira. Raste do 2 metra u visinu. Cvetovi su uvek roze-ljubičasti sa tačkama tamne boje, kruničnim listićima savijenim unazad, opojnog mirisa. Svaka biljka ima veliki broj cvetova, čak i do 50. Osim standardne vrste, javljau se još i forme u beloj boji (Lilium martagon var. album) i veoma tamno crvene (Lilium matragon var. cattanie). Raste na krečnjačkim brdima do 2300 metara nadmorske visine, u bukovim šumama na krečnjačkim podlogama, na obodima šuma i žbunaste vegetacije, na dobro dreniranim i navodnjenim podlogama.

Zelenika (Ilex aquifolium)

Zelenika (Ilex aquifolium) – Zelenika (još i Božika i Božikovna) je zimzeleni žbun ili drvo koje raste u srednjoj i zapadnoj Evropi, maloj Aziji i severozapadnoj Africi. Pripada familiji Aquifoliaceae. Lako je prepoznatljiv po kožastim tamnozelenim listovima, koji su valoviti i po obodu bodljikavi. Cvetovi su joj skupljeni u svasti bledožute boje, dok je plod jarko crvena bobica veličine graška. Ovaj zimzeleni žbun raste do 5 metara u visinu, sporo i doživljava starost i do 300 godina. Zbog svog vrlo lepog izgleda, često se uzgaja u baštama, vrtovima i parkovima. Poznato je da se zbog svojih lekovitih svojstava koristila i u davna vremena, ali su za nju vezivane i magične moći jer ima plod koji opstaje i zimi. Tanas je simbol Božića.

Planinski javor (Acer heldreichii)

Planinski javor (Acer heldreichii) – Planinski javor je endemit Balkanskog poluostva i glacijalni relikt. Osim u Srbiji, rasprostranjen je i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj i Albaniji. U Srbiji je osim na Goliji, prisutan i na dvadesetak lokaliteta od kojih se najveći broj nalazi u jugozapadnom delu zemlje. Raste u zonama četinarskih i subalpskih bukovih šuma. U Srbiji je Planinski javor prvi pronašao Josif Pančić prilikom proučavanja flore Srbije 1856. godine. Ovo listopadno drvo ima razgranate krošnje, visoko je preko 30m, sa nepravilno ispucalom tamno sivom ili crvenom korom. Vrstu ugrožavaju antropogeni uticaji – seča, izgradnja turističkih objekata i slično. Kao prirodna retkost, Planinski javor je i zakonom strogo zaštićena vrsta.

×