Proizvodi

Lokalni proizvodi

Maline – Iako su divlje maline rasporstranjene gotovo u celoj Evropi, početci gajenja domaćih sorti malina u Srbiji se vezuju za 1880. godinu. Smatra se da su naši iselejnici doneli prve značajne sorte pitome maline iz SAD, pre svega u Valjevski kraj, a kasnije i okolinu Čačka, Ivanjice, Kraljeva. Prvi žbunovi su sađeni u dvorištima oko kuća, vrtovima kao ukrasna biljka i simbola bogatstva i prestiža. Početak velike proizvodnje malina u ovom kraju se vezuje za 1957 godinu. Poslednjih decenija, Srbija postaje jedan od najvećih proizvođača maline u svetu, što su omogućili prirodni uslovi, ali i spremnost domaćeg stanovništva da se bave proizvodnjom maline i unapređuju svoje znanje. Ako ste u ovom kraju ne propustite da probate sveže domaće maline (zamrznute maline koje možete da kupite u prodavnicama sa velikom sigurnošću potiču iz ovog kraja).
Krompir – Na području Golije i u okolini se krompir veoma često gaji i proizvodi. Kako su prirodni uslovi odgovarajući da bi se postigao zavidan nivo kvaliteta, krompir sa ovog područja je veoma cenjen u celoj zemlji, pa i šire. Krompir je u Srbiju na početku Prvog srpskog ustanka doneo Dositej Obradović. Sa nekadašnjih površina od 70.000 ha, u 2010. godini je gajen tek na oko 35.000 ha, od čega na proizvodnju mladog krompira iz godine u godinu otpada izmedu 15-20% u regionima proizvodnje u okolini Čačka.
Suvenirnica Dućan Kocića – nalazi se u samom centru ivanjice. U svojoj ponudi imaju proizvode iz domaće radinosti, suvenire, razglednice, priveske i razne druge proizvode koje možete da ponesete sa sobom za sećanje na posetu ovom kraju. Kontakt: Miće Matovića 24, ivanjica, +381 32 661703

×