Info centri, vidikovci i aktivnosti

 

 

Info centri, vidikovci i aktivnosti

Info centri:

Info centar Odvraćenica – Info centar JP „Srbija Šume" se nalazi u turističkom nasleju Odvraćenica
Kancelarije JP „Srbija Šume": Marinkovića 139, Ivanjica, Telefon: +381 32 663321 +381 32 662253
Turistička organizacija opštine Ivanjica: Milinka Kušića 47, Ivanjica; +381 32 665085, +381 32 650290; tooivanjica@eunet.rs, www.ivatourism.org

Vidikovci:
Kozja stena - Kozja stena je vidikovac na 1139 metara nadmorske visine sa prelepim pogledom na livade isprepletane stazama i putićima među kojima se nalaze borovnjaci.
Milošica – sa ovog vidikovca se pruža pogled na okolne pašnjake, domaćinstva i šume. U samoj blizini vidikovca se nalazi i istoimeni izvor hladne vode.
Pašina česma – 43 20 43, 29 13 50 nalazi se na 1173 metara nadmorske visine. Na ovom prelepom mestu možete sa visine da pogledate okolnu prirodu i udahnete čist vazduh.
Jankov kamen – je najvišivrh Golije od 1833 metra nadmorske visina, sa kojeg se pruža izvanredan pogled na najviše vrhove u okolini, ne samo srpskih, ali i crnogorskih planina.

Aktivnosti:
Skijanje – Odvraćenica – turistički centar na Odvraćenici ima pet žičara i sedam staza dužine od 450 m do 1100 m. Staze Kula 1,2, 3 i 4, Goveđi do i Sovićke kolibe su rekreativnog tipa, dok je staza Kula 5 namenjana za obuku skijaša.
Paraglajding – Golija je idealno mesto za ljubitelje paraglajdinga. Ovakve aktivnosti organizuje paraglajding klub Pegaz iz Ivanjice. Kontakt: +381 63 651908, +381 63 1097461, borisxc@neobee.net
Lov – Na području Golije nalazi se ukupno osam lovišta: (1) Čemernica, (2) Golija, (3) Studenica, (4) Biser voda-Divan, (5) Caričin grad, (6) Zimovnik, (7) Jošanica i (8) Rogozna, od kojih se prva četiri nalaze u potpunosti ili većim delom unutar granica Prostornog plana. Korisnici lovišta su Lovački savez Srbije i Javno preduzeće "Srbijašume", a upravljači su lovačka udruženja sa područja.
Lovište "Golija", površine 32.507 ha, udaljeno od Beograda 240 km a od Ivanjice 20 km. Lovi se divlja svinja, zec, lisica i vuk. Kontakt: ŠUMSKO GAZDINSTVO "GOLIJA" – IVANJICA, Venjamina Marinkovića 139, Ivanjica, Telefon: 032.66.33.21 i 032.66.22.53
Lovište Čemernica - Lovačko udruženje "Čemernica", sa sedištem u Ivanjici, gazduje lovištem "Čemernica" ukupne površine 76.447 ha, od čega lovne površine obuhvataju 74.282 ha. Stalno gajene vrste divljači u lovištu "Čemernica" su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica. Lovište ima sledeće lovne objekte: 5 stabilnih čeka, 10 čeka na drvetu, 32 hranilišta za srneću divljač, 6 hranilišta za fazane, 32 solišta i 2 prihvatilišta za fazančiće, ukupne površine 0,60 ha. Udruženje poseduje lovački dom korisne površine 120 m2. Stručna služba ima lovočuvara i stručno lice, kojima pomaže 9 lovočuvara volontera u sekcijama. Lovni turizam nije razvijen. Kontakt: Lovačko udruženje "Čemernica": 32250 Ivanjica, ul. Naselje Mrkočevac bb, telefon: 032/664-994
Prihvatilište za divlje svinje - Prihvatilište se nalazi na području lovišta Golija. Prihvatilište je ograđeno visokom žicom, koje su životinje prethodnih godina, usled velikog snega, uspele da preskoče i izađu. Prihvatilište je trenutno prazno i čeka životinje u nevolji.
Biciklizam
Biciklistička staza broj 1 - Kreće iz centra Ivanjice, preko javorskog puta skreće u Šljiviće, usponom od 20 stepeni nastavlja i prolazi pored crkve Lazarice i groba devet Jugovića a zatim ravnom deonicom u dužini od 5km prolazi kroz selo Glavinići i spušta se u mesto Međurečje odakle se asvaltnim putem koji vodi za Goliju vraća u Ivanjicu. Dužina ove staze iznosi 17 km, visinska razlika je 367 m.n.v. i važi za srednje laku stazu (postoje: laka, srednje laka, srednje teška i teška staza).
Biciklistička staza broj 2 - Kreće iz centra Ivanjice, preko naselja Vidik izlazi na Vidin krš. Nastavlja desno do Mucine vode, odakle se prave dve staze: jedna desno za naselje Crnjevo, a druga levo za naselje Sveštica i obe završavaju u centru grada. Staza obiluje usponima i nizbrdicama i spada u srednje teške staze i vrlo je atraktivna. Dužina jedne staze je 12km a druge 9km.
Biciklistička staza broj 3 - Kreće iz naselja Buk i pored kupališta Ploče vodi seoskim ne asfaltiranim putem sve pored reke do mesta Međurečje. Prolazi kroz šumovite predele sa malo sunčeve svetlosti i ispred samog Međurečja izlazi na livadu kroz koju se ulazi u naselje Međurečje. Put je sa minimalnim saobraćajem, skoro da i ne postoji. Staza je na dosta mesta vlažna pa je blato česta pojava na istoj. Na jednom mestu preko staze prelazi potočić što je atraktivno za vožnju planinskih bicikli. Inače cela staze je skoro ravna iako se vozi uzvodno uz reku Moravicu nema velikih uzspona kao ni nizbrdica. Dužina jednog smera je Buk-Međurečje 7km, a Ivanjica-Međurečje 9km. Istom stazom se i može vratiti do Ivanjice ili asfaltnim putem sa druge strane reke.
MTB Maraton – biciklistički maraton brdskih bicikala koji se svake godine organizuje u junu mesecu, na relaciji od Kraljeva do Pivskog jezera. Preko Golije vodi jedna trasa sve do Uvca. Trasa se sastoji od sledećih stajališta Ivanjica – Međurečje – Manastir Kovilje – Vasilijin vrh – Božetići i dalje do Uvca. Kontakt za bliže informacije: Biciklistički klub Čiker – planinski bucuklizam, +381 64 8953537, ciker.mtb@gmail.com, facebook.com/mtbcciker.kraljevo
Ribolov – Najveći deo tekućih voda Golije pripada salmonidnom regionu u kome su potočna pastrmka i lipljan, najcenjenije vrste riba za sportski ribolov. Ribolovnim područjem Parka prirode upravlja Uprava Parka prirode. Sportski ribolov na području Golije je zastupljen i malog je obima.
Ribarski dom – Ribarski dom se nalazi na obali reke Braduljice i poseduje 10 ležajeva. Na ovom mestu se nalazi mrestilište potočne pastrmke, jedno od retkih mesta u našoj zemlji gde se uzgaja autohtona potočna pastrmka za poribljavanje drugih reka ovog kraja Srbije.
Pešačenje planinarenje - Na području Golije se nalaze brojne obeležene ili neobeležene pešačke staze. Na Goliji, najposećenijoj planini od strane planinara nalaze se obeležene staze za planinarenje i pešačenje. Staze uglavnom kreću iz Golijske i vode preko Babića brda, Bojevog brda, Prijekog brda a izlaze na Jankov kamen. Najpopularnije su sledeće staze:
Bele vode – Dajićko brdo – Srednja reka – Karalići – Jankov kamen – Golijska reka – Bele vode
Golijska reka – Tašove livade – Bojevo brso – Vlasovo (povratak istim pute)
Golijska reka – Javor (1481m.n.v.) – Tikveš (1504 m.n.v.)
Golijska transferzala: Raška (manastir Žiča) – Kraljevo – Crni vrh (1800m.n.v.) – Odvraćenica – Jankov kamen – Prijeko brdo – Duga poljana

 

 

Manifestacije

Likovna kolonija na Goliji – Likovna kolonija na Goliji osnovana je 2009. godine. Od svog nastanka, ova kolonija je ugostila veliki broj renomiranih slikara, koji su, podstaknuti ovom prelepom prirodom, seoskim ambijentom mesta Rudo na Goliji, stvorili dela od kojih zastaje dah.
organizator - Udruženje likovnih umetnika "Vladislav Maržik"
Golija fest - Golija Fest je internacionalni muzičko-kulturno-umetničko-sportsko-turističko-ekološki Festival u Ivanjici, na planini Goliji. Golija fest pokreće ceo kraj, ali i okolne regione. Ceo događaj traje nekoliko dana i polako postaje konstantna godišnja aktivnost, sa ciljem da u Ivanjici, a zatim i na čitavoj teritoriji planine tokom cele godine omogućava i razvija navedene forme aktivnosti, projekata, organizovanja i brandiranja. organizator: Turistička organizacija opštine Ivanjica.
Sabor Lovaca "Golija " – održava se svake godine u matru mesecu, u organizaciji Lovačkog udruženja "Čemernica" iz Ivanjice i Turističke organizacije opštine Ivanjica. Prethodne godine na ovom događaju je učestovovalo 1500 učesnik, a posetilo ga je 2000.
Vreme održavanja: Mart, Telefon za informacije: +381 32 664994
Smotra narodnog stvaralaštva "Zvuci Golije, Javora i Mučnja" – festival narodnog stvaralaštva se kao tradicionalna manifestacija održava svake godine u maju mesecu u domu culture u Ivanjici.
31. maj – Ivanjica – "Dom kulture"
Tel.: +381 32 661087 | e-mail: domkultureivanjica@open.telekom.rs
Festival izvorne srpske pesme "Prilike" – festival se održava u mestu pokraj Ivanjice – Prilikama. Festival okuplja lokalne izvođače izvornih pesama, čuvare naše tradicije.
17.08.2013.godine – Prilike – Ivanjica
Telefon za informacije: 032/665-085, 650-290
e-mail: tooivanjica@eunet.rs | domkultureivanjica@open.telekom.rs
Festival dečijih folklore "Svetlost na brežuljku" – festival se održava u Prilikama, odmah nakon festival izvornih pesama, a okuplja dečija folklorna društva iz regiona.
Nušićijada – Ivanjica – specifičan festival kulture protkan humorom, zabavom, starogradskim i čaršijskim duhom. Sastoji se iz parade, pozorišnih predstava i koncerata, a održava se pod sloganom "Viđeni ste za Ivanjicu".

 

×