Proizvodi

Bermet

Bermet je tradicionalno dezertno vino, karakteristično za ovaj kraj. Ovo vino se prvobitno koristilo kao lek, ali zbog svog izvanrednog ukusa počelo je da se svakodnevno konzumira. Bermet je slatko crno vino sa visokim procentom alkohola, sa izuzetnim ukusom dobijenim od kombinacije lekovitih biljaka, začina i suvog voća, koji se dodaju tokom proizvodnje. Bermet je zaštićen kao brend naše zemlje. Bermet je možda najpoznatiji po činjenici da se služio na Titaniku i Bečkom dvoru, na šta su žitelji Sremskih Karlovaca posebno ponosni.

Radionica Gea Prikaži na mapi

Ova radionica za izradu tradicionalnih kolača i kuglofa se nalazi u samom centru Sremskih Karlovca. Osim što možete kupiti neke od njihovih proizvoda, uslužno osoblje će vam dati i korisne informacije.

Poznati je da je Vojvodina, koja je nekada bila deo Austrougarskog carstva, bila dom različim etničkim grupama, među kojima su bili i Nemci. Nemački živalj je sa sobom doneo i svoju tradiciju, među kojima je bio i kuglof. Kuglof se danas smatra tradicionalnom hranom i Nemaca i Vojvođana. Poznato je da je bio sastavni deo trpeze svakog domaćinstva s kraja 17. veka. Kako je danas nestao iz svakodnevne upotrebe, niz udruženja iz Sremskih Karlovaca se trudi da oživi tradiciju pravljenja kuglofa.

Kontakt: Trg Branka Radičevića 5, Sremski Karlovci; +381 63 1471933; gea.sremskikarlovci@gmail.com

Suvenirnica u Sremskim Karlovcima Prikaži na mapi

Ova suvenirnica se nalazi u Sremskim Karlovcima, nadomak glavnog trga. U njoj možete pazariti suvenire vezane za Sremske Karlovce i okolinu - razglednice, platnene torbe, majice, mape i slično.

Suvenirnica Carlowitz Prikaži na mapi

U suvenirnici Carlowitz možete kupiti tradicionalne proizvode kao što su vina i kuglofi, proizvode starih zanata, domaće radinosti i sl. Zanimljivo je da se Carlowitz bavi proizvodnjom kuglofa na tradicionalan način i bez štetnih aditiva.

Poznato je da je Vojvodina, koja je nekada bila deo Austrougarskog carstva, bila dom različim etničkim grupama, među kojima su bili i Nemci. Nemački živalj je sa sobom doneo i svoju tradiciju, među kojima je bio i kuglof. Kuglof se danas smatra tradicionalnom hranom i Nemaca i Vojvođana. Poznato je da je bio sastavni deo trpeze svakog domaćinstva s kraja 17. veka. Kako je danas nestao iz svakodnevne upotrebe, niz udruženja iz Sremskih Karlovaca se trudi da oživi tradiciju pravljenja kuglofa.

Kontakt: Trg Branka Radičevića 5, Sremski Karlovci; +381 21 884239, carlowitz@neobee.net, www.carlowitzltd.com

Udruženje umetničkih i starih zanata Ledinci Prikaži na mapi

Udruženje umetničkih i starih zanata Ledinci je udruženje koje okuplja više od 40 članova- umetnika, zanatlija i poštovalaca. Tokom turističke sezone u prostorijama lovačkog doma u Ledincima, možete pogledati i kupiti njihove proizvode.

Kontakt: Petrić Nebojša, Udruženje umetničkih i starih zanata Ledinci Fruška Gora, tel: +381 21 886 544, + 381 124 00 83. Adresa zmaj Jovina 17 Ledinci.

Fruškogorska Etno Kuća Prikaži na mapi

Fruškogorska Etno Kuća se nalazi u naselju Jazak. Nudi stalnu postavku eksponata od 17. do 20. veka. Nudi mogućnost razgledanja i kupovine proizvoda narodne radinosti, suvenira, zdrave hrane, vina i rakije. Nudi i mogućnost odmora u predivnom ambijentu.

Kontakt: Fruškogorska 24, Jazak

Pčelarstvo Prikaži na mapi

Pčelarstvo – s obzirom na prisustvo velikog broja medonosnih biljaka na Fruškog gori, postoji  i veliki broj pčelara. NP Fruška gora svake godine daje mogućnost individualnim pčelarima da svoje košnice stave na područje parka, te je na području Nacionalnog parka moguće naići u toku sezone na pčelare koji prodaju svoje proizvode. Svake godine pčelari organizuju interno takmičenje u dnevnom prinosu meda po košnici.

Muzej pčelarstva - Muzej pčelarstva se nalazi u Sremskim Karlovcima, u porodičnoj kući prof. Jovana Živanovića, osnivača katedre za pčelarstvo, druge u Evropi.  U muzeju su izloženi predmeti kojima je profesor pčelario, koji se danas retko koriste. Osim toga, izloženo je više tipova košnica, kao i proizvodi (med, polen, vosak, propolis).

Kontakt: Mitropolita Stanimirovića 86b, Sremski Karlovci; +381 21 881071, +381 63 528155, muzejpcelarstva@gmail.com, www.muzejzivanovic.com

×