Verski objekti

Karlovačka bogoslovija Sv. Arsenija Prikaži na mapi

Zgrada karlovačke bogoslovije je izgrađena 1901. godine, dok njeno osnivanje datira još iz 1794. godine. Bila je prva pravoslavna Bogoslovija. U okviru nje je osnovana i druga katedra za pčelarstvo u Evropi. Danas je ovde smešten jedan od srpskih arhiva - Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti.

Patrijaršijski dvor u Sremskim Karlovcima Prikaži na mapi

Ova građevina je nastala u 19. veku i predstavlja bitno zdanje za Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Sedište je episkopa sremskog i letnja rezidencija srpskog patrijarha.

Saborna crkva u Sremskim Karlovcima Prikaži na mapi

Saborna crkva u Sremskim Karlovicma je podignuta 1762. godine i posvećena je Sv. Nikoli. Ovo monumentalno zdanje je jedan od najlepših primera arhitekture Vojvodine iz 18. veka. Sa rekonstrukcijom crkve se počelo davne 1909. godine, kada je poprimila današnji izgled.

Manastir Krušedol Prikaži na mapi

Manastir Krušedol je zadužbina porodice poslednjih srpskih despota u Sremu - Brankovića. Neki istraživači smatraju da se na tom mestu nalazilo svetilište stare slovenske vere. Najstarije ikone na ikonostasu su iz XVI veka. Ikonostas je komponovan od ikona iz četiri perioda. Manastir Krušedol je jedan od najznačajnijih Fruškogorskih manastira.

Manastir Grgeteg Prikaži na mapi

Manastir Grgeteg se nalazi na južnom obronku Fruške gore u neposrednoj blizini naselja Grgeteg bivšeg manastirskog prnjavora. Manastirska crkva posvećena je sv. Nikoli. Prema narodnom predanju osnovao ga je despot Zmaj Ognjeni Vuk 1471. Na obnovi prethodno uništenog ikonostasa, radili su poznati srpski slikari Jakov Orfelin i Uroš Predić. Danas manastirski kompleks čine crkva, konaci sa sve četiri strane i ekonomske zgrade. U hramu se nalazi ikona Trojeručica te manastir pohode mnogobrojni hodočasnici.

Manastir Hopovo Prikaži na mapi

Manastir Hopovo leži na blagoj padini južnih obronaka Fruške gore, nedaleko od Iriga. Osnivač ovog manastira, kao i nekih drugih na Fruškoj gori je sveti vladika Maksim - Đurađ Branković. Najveće bogatstvo manastira su mošti svetog Teodora Tirona koje se čuvaju u kivotu, u crkvi. Freska svetog Teodora Tirona iz naosa manastira Novo Hopovo.

Manastir Vrdnik – Mala Ravanica Prikaži na mapi

Manastir Vrdnik – Mala Ravanica je jedan od najznačajnijih manastira na Fruškoj gori.Godine 1811, na Vidovdan, kada je završena manastirska crkva, u nju su prenete mošti svetog kneza Lazara, koje danas počivaju u Ravanici. Crkva i konaci su bili veoma primitivno građeni - od pletera i drveta koje je oblepljeno blatom, okrečena, bez ikonostasa i freski. Osim komada moštiju kneza Lazara, manastir poseduje još i mošti svete velikomučenice Anastasije (III vek), svetinje sa Hristovog groba, deo moštiju sv. Teodora Tirona (sve izloženo ispred ikonostasa).

Manastir Jazak Prikaži na mapi

Manastir Jazak je manastir koji se nalazi na Fruškoj gori. Izgrađen je 1736. godine na ravnom završetku male kotline, između dva proplanka, na južnoj padini Fruške gore, na potezu poznatom pod imenom Gradac. Manastirski kompleks se sastoji od crkve sa zvonikom, okruženoj sa tri strane konacima, dok je sa četvrte strane zid i zasvođeni ulaz u manastirsku portu. Tokom Drugog svetskog rata manastir je pretrpeo veliku štetu. Manastir Jazak i danas je aktivan ženski manastir.

×