Sportske aktivnosti

Plovidba Dunavom Prikaži na mapi

Hotel Dunav u Sremski Karlovcima se nalazi na samoj obali Dunava. Ima svoju marinu koja je obezbeđena, tako da možete da bezbedno privežete svoje plovilo i organizuje  plovidbe Dunavom. Opremili su dva brodića koja stoje na raspolaganju gostima.

Kontakt: Dunavska 5, Sremski Karlovci; +381 21 883735, hotel@hoteldunav.co.rs, www.hoteldunav.co.rs

Biciklizam

Sve postojeće šumske i pešačke staze su prohodne i za vožnju brdskim biciklima. Bicikli se mogu iznajmiti u prostorijama Hotela Dunav u Sremskim Karlovcima.

Kontakt: Dunavska 5, +381 21 883735, hotel@hoteldunav.co.rs, www.hotelsunav.co.rs

Lov i ribolov

Ribolovne dozvole za rekreativne ribolovce se izdaju u sledećim sedištima:

Novi Sad – Novosadsko udruženje ribolovaca –Dunavska 36,. KSR Poštar – Narodnog heroja 2, SRD Ribolovac – Ribarsko ostrvo bb, USR Kamenjar – Šarplaninska 29;

Petrovaradin – USR Šaran – Petrovaradinska ada

Sremski Karlovci – USR Ladni izvor – Kralja Petra

Ledinci – USR Lenger

Beočin – USR Jaz – Karađorđeva 33, OOSR Karaš – Trg cemetaša 1ž

Futog – Klub ljubitelja Dunava – Jovana Skerlića 16

Begeč – USR Šveb – Kralja Petra 1

Gložan – USR Šaran – Obala Dunava bb

Čelarevo – USR Šaran - Dunavska bb

Bačka Palanka – USR Bager – Kralja Petra 183

Erdevik – USR Fruška gora – Pionirski park 10

Sremska Mitrovica – SRD Kečiga – Stevana Sremca bb

Lovište JP ''Nacionalni park Fruška Gora'' obuhvata površinu od 22.420 hektara i sastoji se od otovrenog i zatvorenog (rezervat ''Vorovo'') dela. Lovište je brežuljkasto–brdskog tipa sa dominirajućim šumskim površinama, u kome se pored autohtonih vrsta (jelen evropski, divlja svinja, srna i zec), nalaze i alohtone vrste divljači (jelen lopatar i muflon) koje su introdukovane pedesetih godina XX veka u rezervat ''Vorovo'', gde se i danas uspešno uzgajaju. Svi prirodni potencijali su iskorišćeni u potpunosti, a svojevrsne prirodne lepote Fruške Gore, u velikoj meri doprinose ukupnom pozitivnom utisku, koji upotpunjuje nezaboravni lovački doživljaj.

Lovište ''VOROVO''

Upravljač: JP ''Nacionalni park Fruška Gora''

Površina: 1.480 ha

Tip: ograđeno

U pitanju je prestižno lovište pitome lepote i bogatog fonda krupne divljači, u kome su se svojevremeno organizovali lovovi za doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i njegove ''visoke'' goste. Nalazi se nedaleko od Erdevika, odnosno na svega deset kilometara od autoputa Beograd–Zagreb i jedno je od najlepših u našoj zemlji. Zahvaljujući odličnoj uređenosti lovišta i bogatsvu lovne faune, u ''Vorovu'' se i danas organizuju prestižni lovovi, u kojima pored domaćih, učestvuje i veliki broj pasioniranih lovaca–turista iz inostranstva. Najveću atrakciju svakako predstavljaju grupni lovovi na divlje svinje, dok se u bogatoj lovno–turističkoj ponudi nalaze još dva izuzetno atraktivna predstavnika krupne divljači – jelen lopatar i muflon, poznati po kvalitetu i trofejnoj vrednosti. Veći deo lovišta raspolaže pravilno raspoređenim izvorištima vode, što uz izrazito brežuljkasto–brdski teren, ispunjen gustim žbunastim rastinjem i šumama hrasta, bukve i graba, koje su proređene livadskim površinama, predstavlja idealne preduslove za uspešno gajenje navedenih vrsta divljači.

Stručna služba ulaže veliku dozu ljubavi i entuzijazma u cilju održavanja i unapređenja lovišta, a naročito fondova gajenih vrsta divljači. Dugogodišnjim radom trofejna struktura i brojno stanje divljači podignuti su na veoma visok nivo, o čemu svedoči podatak, da je brojnost populacije divlje svinje kao autohtone vrste divljači više nego zadovoljavajuća i iznosi 300 grla, a kada su u pitanju alohtone vrste – brojno stanje jelena lopatara iznosi 400, a muflonske divljači 180 grla. Shodno navedenom brojnom stanju, određene su i odstrelne kvote, koje su veoma racionalne i u funkciji održivog razvoja, tako da se u toku jedne lovno-turističke sezone odstreli 130 jedinki divljih svinja, 110 jedinki jelena lopatara i 45 jedinki muflonske divljači.

Lovište ''Vorovo'' raspolaže svim neophodnim lovno–tehničkim objektima odnosno sa 11 visokih zatvorenih čeka i 13 niskih čeka za lov divljih svinja, kojima su ''pokrivene'' sve glavne staze divljači i proseke na kojima se puca. Ovde se uvek, do detalja, insistira i na sprovođenju neophodnih mera bezbednosti svih učesnika lova.

Zahvaljujući izuzetnoj prirodnoj lepoti, bogatom i stabilnom fondu krupne divljači, kvalitetnim lovno–tehničkim objektima, vrhunskoj organizaciji lova,  profesionalizmu i ljubaznosti zaposlenih, možemo da konstatujemo da je ''Vorovo'' reprezentativno lovište sa dugom i bogatom tradicijom, u kome lov predstavlja privilegiju. U prilog tome ide i podatak, da je interesovanje domaćih i inostranih lovaca–turista za lov izuzetno veliko i da je većina termina unapred rezervisana. (Autor Milan Ostojić)

×