Manifestacije

Manifestacije

S obzirom na mogućnost izmene termina vezano za navedene manifestacije kontaktirati jednu od navedenih organizacija:

TOO Kladovo: TOO Kladovo, Dunavska 16a, Kladovo; Tel. +381 19 801690, tookladovo@gmail.com, www.tookladovo.rs

TOO Majdanpek, Kralja Petra I bb, Donji Milanovac; Tel. +381 30 596184, office@toom.rs, www.toom.rs

TOO Golubac, Gorana Tošića Mačka 1, Golubac; Tel. +381 12 638614, togolubac01@gmail.com, www.golubac.rs

Proslava Sv. Trifuna– održava se 14. Februara u Kladovu. Ovaj datum se slavi kao dan  voćara i vinogradara u duhu pravoslavne tradicije. Na ovoj manifestaciji voćari i vinogradari predstavljaju svoje proizvode i bira se najbolji proizvod.

TIDova regata– održava se svake godine sa početkom krajem juna, kroz Srbiju prolazi u periodu tokom jula i avgusta. TID regata je najveća i najduža rečna Regata na svetu, traje 61 dan i prevesla se 2080 km rekom Dunav. Kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava se 28. avgusta u bugarskom gradu Silistri. Organizator Regate TID kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije. Osnovno pravilo TID-a je: plovidba Dunavom čamcima (kajak-kanu) koje pokreće čovek sopstvenom snagom po etapnim mestima koja se za svaku zemlju utvrđuju na Međunarodnoj Konferenciji. Dnevne etape su u proseku dužine oko 43 km. U etapnim mestima Regata boravi jedan dan osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje Regata prolazi i u kojima se zadržava po 2 dana. Etapna mesta u našoj zemlji su: Apatin, Bogojevo, Bačko Novo selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo-Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza Palanka. Kladovska opština je jedina na čitavoj dužini regate koja kao domaćin dočekuje regatu 4 puna dana.

Etno festival - Uz početnu pomoć američke fondacije USAID 2005. godine je organizovan prvi festival pod nazivom Etno festival istočne Srbije. Od tada se svake godine, krajem jula, ova manifestacija organizuje u centru grada sa ciljem promovisanja tradicionalnih kulturnih vrednosti ovog kraja. Brojni nastupi folklornih ansambala i izlagački štandovi proizvođača rukotvorina, domaće hrane i pića, kao i bogat kulturno-zabavni program čine da kladovske ulice ožive i danju i noću.

Zlatna bućka Đerdapa - Jedna od lokalnih manifestacija novijeg doba sa najdužom tradicijom od tri decenije je Zlatna bućka Đerdapa, koja se svake godine održava u Tekiji u prvoj polovini avgusta meseca. Vezuje se za takmičenje u tradicionalnom ulovu soma bućkom, ali je bogato ispunjena i drugim kulturnozabavnim sadržajima i događajima.

Regata tragom starih tekijskih alasa - Regatu Tragom đerdapskih alasa svake godine u maju organizuju Kajakaški klub iz Tekije i TOO Kladovo. Plovi se od Tekije do Hajdučke vodenice sa organizacijom jednodnevnog izleta na vodi u najatraktivnijem delu Đerdapske klisure.

Blue week - Blue week festival je stvorio DCC uz pomoć lokalne donacije od strane GIZ-a TOO Kladovu, sa namerom da ostane održiv i postane tradicionalan. Koncepcija festivala je da se Dunavom povezani gradovi i zemlje, članovi DCC-a u iste dane trajanja festivala kroz razmenu kulturnih, privrednih, sportskih i turističkih vrednosti i potencijala promoviše i razvija podunavski region. Ove godine je Blue week festival svojim plavim svetlima, pesmom i igrom, umetničkim izložbama,sportskim takmičenjima, kreativnim radionicama,dečijim karnevalima,prikazima tradicionalnih lokalnih znanja i umenja, zračio sedam dana od 19.-26.juna u Kladovu,Donjem Milanovcu i Drobeta-Turn Severinu(Rumunija).

Đerdapska regata Tekija – Kusjak - Regata TKK je julska četvorodnevna regata koja startuje iz Tekije u ranim jutarnjim satima i u četiri etape sa pauzama za noćenje stiže do Kusjaka u susednoj opštini Negotin. Regata ima tradiciju od jedne decenije i učesnici se vraćaju nakon četiri dana na vodi prepuni utisaka i doživljaja. Organizator KK Tekija i TOO Kladovo obezbeđuju prevoz plovila iz Kusjaka nazad do Kladova ili Tekije.

Izložba meda - Septembar mesec je vreme održavanja Izložbe meda i pčelarskih proizvoda kada pčelari iz kladovske opštine na trgu u centru grada izlažu svoje proizvode. To je uvek najbolja prilika da se i turisti i meštani blagovremeno pripreme za zimski period nadaleko čuvenim kladovskim medom.

Državno prvenstvo u jedrenju – održava se svake godine u avgustu u Golupcu, organizator je Jedriličarski savez Srbije u saradnji sa TO Golubac i Sportskim savezom Golupca.

Kup Đerdapa u jedrenju – održava se u mesecu avgustu, međunarodno takmičenje u jedrenju za olimpijsku i klasu Optimist, u organizaciji AJK Beograd i TO Majdanpek.

Likovna kolinija Kapetan Mišin breg - između 10. i 20. jula, na „Kapetan Mišinom bregu" organizuje se umetnička kolonija. Obaveza domaćih i stranih slikara koji ovde imaju kompletno gostoprimstvo je da ostave rad do dva.

Jorgovan Fest - održava se svake godine prvog maja na Miroču

Međunarodni dan meda i vina - održava se svake godine 12. maja u Negotinu

Običaji Krajine - održava se svake godine u junu u Negotinu

Etno Festival "Zlatna Reka Pek" - održava se svake godine u Klenju, kod Golupca u mesecu junu

Tradicionalni vašar - održava se svake godine u Negotinu u julu

Međunarodni dan Dunava - Održava se u više zemalja kroz koje protiče Dunav. Svake godine 29. juna

TIN - Muzički festival za decu i omladinu - Održava se u julu u Donjem Milanovcu

Porečki kotlić - održava se svake godine u avgustu u Donjem Milanovcu

 

 

 

×