Fauna

Puh orašar Muscardinus avellanarius

Puh orašar Muscardinus avellanarius
Puh orašar je mali noćni glodar iz porodice puhova. Prosečna veličina tela je od 6 do 9 centimetara sa dugačkim repo mod 5,7 do 7,5 cm. Braon je boje sa velikim crnim očima. Upada u period hibernacije od aprila do maja. Aktivan je noću, kada se vere po grančicama u potrazi za hranom. Hrani se orasima, lešnicima, žirovima, al ii plodovima kao što su jagode i kupine. Takođe se hrani i insektima, pre svega gusenicama i mušicama. Nastanjuje šumovite predele, žive ograde u naseljenim oblastima, u kojima prave gnezda, od kojih se udaljavaju najviše 70 metara. Ugroženi su od strane predatora (jazavac, lisica, lasica), aktivnosti koje im uništavaju gnezda, čoveka i divljači, dalje zbog nedostatka hrane u slučaju da dele stanište sa ostalim kompetitivnijim vrstama kao što su veverice, i uništavanja staništa.

Zelena žuna Picus viridis

Zelena žuna Picus viridis
Zelena žuna spada u porodicu detlića Picidae. Može se naći u celoj Evropi i zapadnim delovima Azije. Lako je prepoznatljiva po svojoj zelenoj boji, sa jarko crvenim temenom i crnim prednjim delom glave. Veličine je od 30 do 36 cm, sa rasponom krila od 45 do 51 cm. Hrani se pre svega mravima, zbog čega se često može videti na tlu, al ii drugim insektima koje nalazi na drveću. Kako ima mekši kljun od ostalih detlića, kljuca samo po mekšem drveću, ali dugačak i lepljiv jezik joj dozvoljavaju da skuplja mrave i njihove larve. U Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Kuna zlatica Martes martes

Kuna zlatica Martes martes
Kuna zlatica ili zlatka je vrsta sisara iz roda kuna. Ima izduženo i vitko telo, dužine do 48 cm sa repom dužine 28 cm, a lako je prepoznatljiva po krznu zlataste boje po grudima, tj. pod vratom. Vrsta je široko rasprostranjena u skoro svim delovima Evrope i male Azije. Nastanjuje šumska područja, gde živi u dupljama šupljeg drveća, kako u brdskim, tako i u nizijskim oblastima. Lovi noću i to male životinje i ptice, kao što su miševi, puhovi, veverice, zečevi, ali i domaće kokoške i njihova jaja. Ugrožena je lovom, jer se love zbog kvalitetnog krzna. Neodrživi lov kao što je hvatanje u zamke, trovanje i uništavanje staništa i fragmentacija šumskih staništa su doveli do toga da je u nekim zemljama njihova populacija u opadu, i zbog toga je zaštićena.

Mali balegar Onthophagus furcatus

Mali balegar Onthophagus furcatus
Mali balegar je vrsta iz familije Scarabaeidae, koja je na prostoru Srbije strogo zaštićena vrsta, a nalazi se i na evropskoj crvenoj listi kao ranjiva vrsta. Njegova distribucija obuhvata južnu Evropu, neke delove centralne Evrope, Maroko, Malu Aziju, prostor iza Kavkaza, Siriju, Mesopotamiju i Arabiju. Naseljava suva i sunčana mesta, kao i kserotermne peščane oblast ii oblasti sa lesom. Javlja se od sredine aprila do kraja septembra u izmetu stoke, konja i ljudi, pa čak i u strvinama.

×