Info centar, vidikovac i aktivnosti

Info centar i aktivnosti

Info centar:
Eko nadstrešnica
Kontakt: Aleksandra Vujasinović
Aleksandra.vujasinovic@vojvodinasume.rs
Eko nadstrešnica se nalazi na području zaštitne zone Bagremare, u šumi i predstavlja učionicu na otvorenom sa drvenim klupama i školskom tablom. Namena joj je za okupljanje i prijem posetilaca, prezentaciju rezervata i predavanja. Pogodna je za prijem 20-tak osoba. Od nje se dalje kreće u obilazak rezervata, pročišćenom edukativnom stazom.
Aktivnosti:
Biciklizam
U okolini Bagremare, zbog pogodnog ravničarskog terena, je moguće baviti se biciklizmom. Moguće je voziti bicikl lokalnim putevima. Kako je bicikl jedno od omiljenih prevoznih sredstava lokalnog stanovništva, vozači su naviknuti na bicikliste, te i ako nema obeleženih biciklističkih staza, vožnja ovim putevima je bezbedna. Takođe je moguće koristiti šumske i zemljane puteve.
Biciklističko - pešačka staza Gornja ada – Plava staza –
Dužina staze : 9,3 km
Prosečno vreme za prolazak : biciklom 1,45 h , pešice 3h
Težina : srednja Podloga : asfalt – zemlja-kamena šljaka
Start staze nalazi se na početku vikend naselja Neštin. Staza prolazi kroz naselje Neštin do Pravoslavne crkve gde skreće levo u pravcu neštinskih šporova – jezera gde je i kraj asfaltirane deonice. Nakon ove deonice staza ulazi u prirodni revir Neštinske ade i kreće se pored Šporova, kroz šumu, obalom niz Veliki dunavac, nakon ulaska u vikend naselje Livadice staza prelazi na „gornji put„ i preko brda Kuluštra vraća se na početnu tačku, ova deonica ima za podlogu zemljani put sa delovima kamene šlljake.
Pešačenje
Kontakt: Aleksandra Vujasinović, Aleksandra.vujasinovic@vojvodinasume.rs
Edukativna staza – na području Bagremare se nalazi u potpunosti opremljena edukativna staza dužine 2000m. Duž staze su postavljeni putokazi za pravac kretanja, 11 klupa, 2 stola, 6 korpi za smeće, 6 info tabli sa fotografijama i tekstom o zaštićenom dobru.Pešačka tura prolazi delom rezervata koji je pod II stepenom zaštite, a počinje od Eko nadstrešnice, pa celim putem edukativnom stazom.
Jahanje
Na ovom delu Vojvodine postoji duga tradicija uzgoja konja i bavljenja konjičkim sportovima. U blizini Bagremare nalazi se Karađorđevo, kompleks koji raspolaže objektima za uzgoj i bavljenje konjičkim sportom. Ergela je okružena očuvanom prirodom, o čemu može da posvedoči i deo koji je zaštićen kao specijalni rezervat prirode. Za turističke posete postoji mogućnost obilaska lovišta, ergele, hipodroma i poseta Muzeju ergele. Nipošto ne propustite posetu ergeli gde imate mogućnost vožnje fijakerom kroz rezervat, jahanja i posete muzeju.

×